22 april 2010

Vår, strumpor och sol


Äntligen är det soligt och varmt.


Men det hindrar inte att man lägger sin energi på att sticka strumpor. Carolina var hemma hos mej för ett par veckor sedan och satt och stickade på ett par blå/vit randiga sockor med gröna hälar och tår. Jag blev så himla sugen på att göra likadana och åkte och köpte mej lite olika färger raggsocksgarn.Men varför nöja sej med en färg när man kan köpa fem? Och varför nöja sej med ett nystan av varje färg när man kan köpa tre? Nu kommer det att bli strumpor i alla möjliga färger och former under ett tag framåt.

Har ännu bara hunnit med ett par och valde att sticka i hälen efteråt och minska som i tån. Det var inte det minsta svårt (behövde bara göra om ett par, tre gånger ungefär). Tån och hälen blir likadana och det passade tillslut bra på min fot. Carolina valde att göra en annan slags häl som också är vanlig på sockor. Dödergök har en fin fin beskrivning hur man gör en istickad här som på sockan ovan.


Du kan använda ett sockmönster som passar till garnet, tex detta från Garnstudio. Skaftet kan ju formas som man vill; vi la upp 48 m på strumpsticka 4 och fördelade dessa jämt över stickorna. Stickade resår 2rm, 2am så lång som vi fann passande. I mönstret från Garnstudio stickas den häl som är på den blå/vitrandiga sockan. Vill du ha en istickad häl kan du följa Dödergöks beskrivning. Om du väljer den istickade hälen måste du minska 8 maskor jämt fördelat när du stickar skaftet för att få rätt antal till foten. Minskningarna görs alltså innan hälen. Snyggast är att göra 2 minskningar mot mitt bak - sista m på sticka 4 och första m på sticka 1. Dessutom stickas 2,5 cm slätstickning efter resåren och före den istickade hälen. Detta för att inte resåren skall halka ner på foten. När du sedan väl stickar den istsickade hälen börjar du med att sticka 5 räta varv och sedan gör du minskningarna -då blir hälen lagom stor. Lycka till och skicka gärna kommentar om något är oklart.
/L & C

4 kommentarer:

 1. Vilken underbart härlig bild med den blå vårhimlen bakom de där fina sockarna! Mmmm.

  SvaraRadera
 2. Vilka jättefina sockar!!! Blir inspirerad massor!! Vad har vi använt för garn??

  SvaraRadera
 3. Härligt våriga färger!!
  Ni har något att hämta hos mig :)

  SvaraRadera
 4. Vi har använt Svarta Fårets Raggsocksgarn, 16m/22v =10 cm på stickor 5½, 50 g = 80m. Det finns en hel del fina färger att välja på. Dessutom är det gott att ha en socka man faktiskt kan använda eftersom det är ett slitstarkt garn. Lycka till.

  SvaraRadera